Sid 2

Att bränna kalk på gammalt vis

Innan den industriellt tillverkade kalken blev allmänt tillgänglig brände bönderna i Offerdal sin kalk själva. Den lågteknologiska metoden är mycket gammal och brukades överallt där kalksten finns tillgänglig. Stora delar av Jämtland har kalkberggrund och man finner rester efter brännugnar på många ställen i landskapet.

Kalken användes bl.a. till jordförbättringsmedel, till desinfektion av ladugårdar, till målarfärg m.m. och så småningom även i massaindustrin. Men även till mur- och putsbruk för skorstenar och husgrunder, kyrkor m.fl. byggnader. Men när järnvägen kom till länet kunde man köpa färdig kalk från södra Sverige och då upphörde i stort sett den egna kalkbränningen.

I dag är det ofta problem med att restaurera gamla putsytor, det verkar som om den på Gotland producerade industrikalken inte alltid passar till detta. Problemen är gamla och välkända men först nu har det startats ett projekt med Härnösands stift som huvudman där försök görs med lokalt bränd kalk till putsarbeten.

Sommaren 2011 brändes kalk i Oviken för att laga puts på bogårdsmuren vid gamla kyrkan. Försökets ledare var muraren och lektorn vid institutionen för kulturvård vid Göteborgs Universitet/Dacapo i Mariestad, Jonny Eriksson. Jonny har under flera år forskat om kalk och dess egenskaper samt hur man framställde kalk i äldre tid, och han har besökt ett stort antal gamla kalkugnar i Offerdal. I dag räknas han som en av de kunnigaste i Sverige inom området kalk och kalkbränning.

Under Offerdalsveckan med start den 4/7 kommer under Jonnys ledning en mindre kalkugn att brännas vid den gamla skvaltkvarnen i Kälom. När ugnen har tänts kommer det att ta c:a 3 dygn att bränna ut den och därefter sker släckning av kalken. Besök kan göras när som helst på dygnet under denna tid, eftersom ugnen måste passas hela tiden finns alltid personal där.

Om intresse visar sej kommer Jonny att hålla en föreläsning om kalk på bygdegården i Kälom. Till detta återkommer vi i så fall med någon form av information.

Upplysningar lämnas av Stig Nilsson, 0640/37050.

Välkommen till Kälom hälsar

Käloms byalag


Infört i Offerdalsveckans programtidning